8 frågor om induktion som du behöver veta svaret på!

pánve na indukci

Induktionshällar är moderna, snabba och ekonomiska. I dag är induktionsmatlagning mycket vanligt, men det finns många frågor och myter om denna värmekälla. Låt oss svara på de vanligaste frågorna om induktion tillsammans och rensa luften en gång för alla.

1. Hur fungerar induktion?

Elektromagnetisk induktion är ett mycket intressant fysikaliskt fenomen som upptäcktes i början av artonhundratalet. I början av 1900-talet gjordes försök att patentera de första induktionshällarna, men utan framgång. Massproduktion av induktionshällar ägde inte rum förrän många år senare.

Till skillnad från andra spisar genereras värmen direkt i kärlets vägg. I glasplattan finns en spole genom vilken en växelström passerar, vilket genererar ett elektromagnetiskt fält som också störs av grytan på plattan. På grund av materialets motstånd uppstår en energiförlust, vilket är önskvärt i det här fallet eftersom det manifesterar sig som värme.

2. Vilka köksredskap är lämpliga för induktion?

När du köper en induktionshäll behöver du inte nödvändigtvis kasta bort all disk. Du kan kontrollera köksredskapens lämplighet med ett enkelt experiment. Allt du behöver är en enkel magnet. Om magneten fastnar på kokkärlet är det lämpligt för induktionsmatlagning.

Pannor av hög kvalitet för induktion

Bästa induktionspannor enligt kundrecensioner


3. Vilka material är bäst för induktionskokning?
Stål
ocelova panev na indukci
Stål är ett utmärkt material för induktionsmatlagning. Det kan värmas upp till höga temperaturer och förbättrar sina egenskaper vid frekvent användning. Det finns ingen risk för att ytan flagnar och oljebränningen ger ett skyddande lager.

Rent stål finns främst blandpannoreftersom det är viktigt att hålla pannan ordentligt varm, särskilt när man tillagar kött. Du behöver inte oroa dig för att investera i en stålpanna, för om du hanterar den på rätt sätt kommer dina barn att ärva den.
Gjutjärn
litinove hrnce na indukci
Mycket tunga kokkärl i gjutjärn är också magnetiska och kan användas på induktionshällar. Naturligt gjutjärn är för riktiga entusiaster. Obelagt naturgjutjärn har fantastiska egenskaper, men dessa uppvägs av det mer krävande underhållet. Gjutjärnsgrytor de går inte bara sönder, om du råkar tappa grytan är det mer sannolikt att du förstör golvet än grytan.

Det finns inget mer stilfullt för grytor och långtidsstekta rätter än en tung gjutjärnsgryta. Föreställ dig en kylig vinterkväll när du tar en gjutjärnsgryta med långtidsstekt lamm från spisen direkt till bordet. Bara tanken värmer våra hjärtan.
Rostfritt stål
nerezove hrnce
Rostfritt stål i sig är inte magnetiskt, menkrukor av hög kvalitet har ofta en sandwichbotten som döljer någon ferromagnetisk metall. Kontrollera dock alltid den specifika produkten för denna information. Sandwichbotten är bra eftersom den gör att vi kan använda de utmärkta egenskaperna hos köksredskap i rostfritt stål för induktionsmatlagning. Rostfritt stål är billigt, lätt och enkelt att hantera. Det är också helt säkert och lätt att underhålla.

Alla vårakrukor av rostfritt stål är utformade för matlagning på en induktionshäll. Du kan välja mellan flera olika märken och modeller av kastruller. Var inte rädd för att investera i en hel uppsättning i rostfritt stål, eftersom det verkligen är ett mångsidigt och populärt material.
Övriga material
medene hrnce
Andra icke-magnetiska material kan också användas för induktionsmatlagning. Som med rostfritt stål måste någon ferromagnetisk metall sättas in i botten. Här måste vi särskilt nämna kopparkokkärl, som älskas av alla professionella kockar för sin snabba reaktion på temperaturförändringar, ingen annan metall reagerar så snabbt som koppar.

Investeringen i köksredskap i koppar är lite högre, men du kommer inte att bli besviken. Krukor av koppar är i de flesta fall handgjorda och varje del är ett unikt konstverk. Koppargods ställs inte undan i ett skåp, utan ägarna visar stolt upp dem ovanför spisen.

De bästa induktionsgrytorna enligt våra kundrecensioner

Vårt tips
Läs också
->
panve na indukci
Hur man väljer den bästa pannan för induktion
Visste du att induktionsmatlagning är mycket effektivt eftersom energin överförs direkt till pannan utan att förlora värme till omgivningen? Vi kan hjälpa dig att navigera i det breda utbudet av induktionspannor och hjälpa dig att välja den bästa.
indukcni vareni
4. Kan köksredskapet användas på andra värmekällor?

Ja, det gör det. Kokkärlet kan användas på både gas- och elspisar. Om det inte har plastöron kan det till och med gräddas i ugnen.

5. Kan induktionskokare förlora sin funktion?

Detta är en av de mest spridda myterna, men den är helt felaktig. Ferromagnetism är inte en tillfällig superkraft, det är en permanent egenskap hos metall och kan inte förstöras med några konventionella medel. Om du inte kan laga mat ligger felet hos induktionsspisen.

6. Påverkar grytans form tillagningen?

Förvånansvärt nog, ja. Induktionsplattan är slät, även utan någon grovhet. Detsamma gäller för induktionskokkärl. Grova och ojämna grytytor har inte en chans på en induktionshäll. Detsamma gäller för konvexa bottnar, som är oanvändbara på induktion.

cooking induction
7. Är induktionsmatlagning säkert?

Ja, det är det. Att laga mat på en induktionshäll är helt säkert. Om du lägger handen på hällen när den är påslagen kommer du inte att bränna dig. Det gäller förstås inte om kastrullen var varm på hällen för ett tag sedan. Jämfört med gas har du ingen öppen eld i ditt hem och det är en övermänsklig uppgift att sätta eld på t.ex. en grytlapp när du inte är uppmärksam.

Det finns ingen anledning att oroa sig för att induktionsmatlagning avger farlig strålning eller vågor, som vissa motståndare hävdar. Vid matlagning frigörs inga kemikalier och induktion är en mycket säker värmekälla.

8. Kan jag tillaga alla ingredienser på induktion?

Faktum är att vi inte förstår vem som kom på idén att vissa livsmedel inte kan tillagas på en induktionshäll. Denna myt är absolut nonsens. Du kan tillaga alla typer av ingredienser på en induktionshäll. Du behöver inte oroa dig för att stekpannan inte blir tillräckligt varm och att biffen inte blir ordentligt tillagad. Med induktion kan du laga allt.

Kvalitetsinduktionsgrytor

indukcní hrnce

Slutligt råd

Om du hade några tvivel om att laga mat på en induktionshäll hoppas vi att du inte längre har dem efter att ha läst den här artikeln. Induktion är säkert och om du för närvarande renoverar ditt kök, var inte rädd och gå definitivt för det. Du kommer inte att ångra det.